Programmet för odlad mångfald

Dr Westerlund

En "äkta" "Dr Westerlunds blomma. "Kan följas till dr Westerlund själv. Pelargonskotten kom från min svärmor som fått av sin bästa väninna som fått den av makens morfar, som var doktor Westerlund i Enköping."

Programmet för odlad mångfald, POM, är en nationell satsning för att bättre bevara och nyttja våra kulturväxter. Sveriges Riksdag beslutade redan 2000 att POM skulle genomföras som ett verktyg för att förverkliga Konventionen om biologisk mångfald

 

Läs mer under: http://www.slu.se/

Drottningminne - en färggrann släktklenod

Från gården Drottningminne i södra Jämtland kommer denna zonalpelargon, som fått gårdens namn.

Sedan 1930-talet har växten i obruten följd funnits på gården och idag är det Ruth som i tredje generationen odlar och tar hand om den. På 1930-talet var det Ruths farmor, som skötte om den. Hos farmodern stod alltid pelargonen i österfönster i köket eller i kammarens söderfönster. Hon tyckte om starka färger och därför var hon extra förtjust i "Drottningminne".

 När farmodern dog fick Ruts mor ansvaret för "Drottningminne" och därefter blev det Ruths tur att ta hand om den. Ruth har alltid minst 2 eller 3 exemplar hemma på gården för att hon ska vara säker på att den ska finnas kvar.

 

"Drottningminne" har ett kraftigt växtsätt och bladen har en svag mörkare ring, en zonmarkering. Blommorna är halvfyllda och cerisefärgade med antydan till vita penseldrag i blommans mitt. Växten bär många blommor, som även som avblommad sitter kvar på stjälken,

Skinnartorp

"Denna pelargon har jag fått av Margit. Margit är född 1913 på torpet Skinnartorp. Pelargonen hade Margits mor Elin med sig från sitt barndomshem utanför Enköping, när hon i början av 1900-talet flyttade till Lejondal och gifte sig med torparen Emil."

Karna - den vita tösen

Zonalpelargonen "karna" går att spåra tillbaka till södra Skåne i början av 1900-talet. Signe, som äger pelargonen idag, fick den av sin mor Helga när hon gifte sig 1956. Helga uppmuntrade Signe att vara rädd om pelargoen och bad henne att bevara den väl eftersom den alltid funnits i hennes föräldrar hem när hon var barn. Signes mor var född 1895.

Signes mormor Karna, som var den första generationen att odla pelargonen, har gett namn åt den. Karna och hennes familj bodde i början av 1900-talet på en bondgård i Västra Torp utanför Trelleborg. När dottern Helga gifte sig 1922 flyttade hon till en gård inte långt från föräldrarnas gård. Signe minns att i barndomshemmet stod pelargonen på husets glasveranda över sommaren och i den kalla men frostfria salen över vintern.

Signe vet inte hur hennes mormor har fått pelargonen, men hon har inte köpt den för "det gjorde man inte på den tiden" Signe berättar att hon planterar nya sticklingar varje år.

"Karna" är en zonalpelargon med mörkt gröna blad med en tydlig mörkare ring, en zonmarkering. Blommorna är halvfyllda vita och skiftar i grönt. De har endast några få ståndare och saknar pollen. Blommorna sitter kvar på stjälken efter blomningen.

Blekingeflickan

Blekingeflickan är en småblommig engelsk pelargon som har rosaröda vågiga blommor med vit kant. Sorten har odlats på Svaneholms slott i minst 60 år, i minst tre generationer. Förr i världen har den även spridits under namnet "Blekingebruden".

PELARGONÄLLSKAPETS FAVORITPELARGON 2016!!

Knapa-trädet - en skönhet med karisma

En skönhet med karisma. Ålder före 1922 Ursprung: Småland Västorp. Karin Johansson född 1927, som är min morbrors fru(faster) Hon har i sin tur fått sticklingen från sin mor. Hilda som hade med sig pelargonen ifrån sitt barndomshem (1922) i Västorp, 2 mil från Växjö.

Karins mormor, Matilda Johansson (F1863) fick denna pelargon stickling av en dam som kallades "Knapan". Hon gick tydligen runt och gjorde dagsverk i gårdarna. Sedan har denna pelargon fått namnet "Knapa-trädet".

Birger

"Jag fick skott från en granne i Älvdalen i norra Dalarna. Han heter Birger Östling, var trädgårdsmästare och hade blomsteraffär där under 1960- och början av 70-talet. Birger hade i sin tur i början av 1950-talet fått skott från en kollega i Falun och av kollegan blivit upplyst om att blommans historia gick tillbaka åtminstone till 1930-talet."

Powered by MrHemsida.se