Rosenknoppar

Rosenknoppspelargoner kallas också Noisettepelargoner. Blommorna påminner om rosenknoppar, och en blomställning ser ut som en liten miniatyrbukett av rosor. Kronbladen är så många och omsluter varandra så tätt att blomman aldrig öppnar sig helt utan förblir knoppliknande också som fullt utvecklad. De flesta rosenknoppspelargoner utvecklades i slutet av 1800-talet. En del av dem har försvunnit ur odling. Sorterna förväxlas ofta med varandra, oftast förväxlas sorter med samma färg på blomman men med olika växtsätt. Liknande, troligtvis helt identiska sorter, har fått olika namn i olika länder.

April Snow

Mycket dubbla blommor i vitt och milt rosa. Sport från 'Australian Pink Rambler'. Tillvaratagen av Sune Trygg i Tungelsta

 

Langelandsrosen

Mörkt cerise blommor, baksidan av kronbladen är ljusare. Mellangrönt bladverk.

Australian Pink Rambler

Mjukt rosa rosenknoppsformade blommor. Inhandlad på Fibrex, England, av Karin Lundh Hansen i april 2006, med en namnskylt med namnet 'Swanland´s Pink'. Först 2010 kunde det riktiga namnet säkerställas, vid ett nytt besök på Fibrex av Karin.

Summer Rose Tina

Cinnoberröda blommor. Brokbladig, bladen har en ljus fjärilsmarkering. Sport av 'Red Rosebud'.

Black Pearl (Cook 1959)

Djupt röda nästan svarta blommor.

Vit Rosenknopp

Vita blommor med anstrykning åt lime, rodnar i solen. Mellangrönt bladverk. Ursprungsnamn okänt.Kallas också 'Vitrosen'.

Brighstone (Brian West)

Dvärgväxande med gyllenblad.

Powered by libra123.se