Karna

Mörkt gröna blad med en tydlig mörkare ring, en zonmarkering. Blommorna är halvfyllda vita och skiftar i grönt. De har endast några få ståndare och saknar pollen. Blommorna sitter kvar på stjälken efter blomningen.

Zonalpelargonen ” Karna” går att spåra tillbaka till södra Skåne i början av 1900 -talet. Signe, som äger pelargonen idag, fick den av sin mor Helga när hon gifte sig 1956. Helga uppmuntrade Signe att vara rädd om pelargonen och bad henne att bevara den väl eftersom den alltid funnits i hennes föräldrahem när hon var barn. Signes mor var född 1895. Signes mormor Karna, som var den första generationen att odla pelargonen, har gett namn åt den. Karna och hennes familj bodde i början av 1900 -talet på en bondgård i Västra Torp utanför Trelleborg. När dottern Helga gifte sig 1922 flyttade hon till en gård inte långt från föräldrarnas gård. Signe minns att i barndomshemmet stod pelargonen på husets glasveranda över sommaren och i den kalla men frostfria salen över vintern.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *